Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Με τη συμμετοχή μελών από 30 πολιτιστικούς, αθλητικούς συλλόγους  και φορείς (ανάμεσα στους οποίους και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής «Ερωδιός») πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 η Συνάντηση Εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Φλώρινας.

Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Φλώρινας  κ. Άρη Αριστείδου , υπηρεσιακούς και διοικητικούς παράγοντες  και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου.


Κατά τη διάρκεια της αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για την υλοποίηση κοινών δράσεων από πλευράς των σωματείων και συλλόγων που λειτουργούν στην περιοχή με αντικείμενο τον πολιτισμό και τον αθλητισμό σε συνεργασία με τα αρμόδια θεσμικά δημοτικά όργανα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή πολιτικών διασύνδεσης του πολιτισμού με την τουριστική προβολή του τόπου, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής με έμφαση στο περιβάλλον.
Μεγάλα έργα που λειτουργούν ή ολοκληρώνονται  καθώς και άλλα που προγραμματίζονται όπως τα φράγματα Παπαδιάς, Τριανταφυλλιάς, Κολχικής και Παρορίου , η Τηλεθέρμανση Φλώρινας, οι παρεμβάσεις στον ποταμό Σακουλέβα, μικροί ταμιευτήρες του Σκοπού, του Αμμοχωρίου, του Φλαμπούρου κ.α. πρέπει να αναδειχθούν και να συνδεθούν με τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η καταγραφή και η ανάδειξη  μονοπατιών και διαδρομών, μνημείων της φύσης αλλά και τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μπαίνουν στην ατζέντα των δραστηριοτήτων των πολιτιστικών φορέων με στόχο την προστασία τους και την αξιοποίηση τους. Ο εμπλουτισμός των ταμιευτήρων με γόνο ψαριών θα ενισχύσει το οικοσύστημα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αλιευτικών και άλλων δραστηριοτήτων.  


Στο ίδιο πλαίσιο θα ξεκινήσει  συλλογή παλαιών συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με στόχο την έκδοση και παρουσίαση τους, συμμετέχοντας παράλληλα σε  αντίστοιχες διοργανώσεις γευσιγνωσίας. Επιπλέον θα συνεχιστούν οι δράσεις κοινωνικής προσφοράς λόγω της ευρείας ανθρωπιστικής κρίσης και θα στηριχθούν οι μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον και εκατοντάδες επισκεπτών κάθε χρόνο.
Ιδιαίτερη  συζήτηση  έγινε για την στήριξη των εκδηλώσεων                     « Πολιτιστικά Δρώμενα» που πραγματοποιεί ο Δήμος Φλώρινας κάθε καλοκαίρι και στόχο έχουν την πολιτιστική και τουριστική προβολή του τόπου, των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και των προϊόντων και τα οποία  φέτος θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα κορυφωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Οι σύλλογοι θα συνεχίσουν παράλληλα την συλλογή στοιχείων για την έκδοση ενός τόμου για την ιστορία της Φλώρινας και θα συμβάλλουν σε κάθε άλλη σχετική προσπάθεια για την καταγραφή και διάσωση των ιστορικών δεδομένων της περιοχής.   Ο Δήμος θα δημιουργήσει ηλεκτρονικό στην αρχή και αργότερα έντυπο ημερολόγιο, καλεντάρι, που θα πληροφορεί για κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο από κάθε φορέα.            Οι εκπρόσωποι των συλλόγων παρουσίασαν το πρόγραμμά τους και δράσεις που χρζήουν συνεργασία και στήριξη. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα έχουν συμβάλει στην ανάδειξη και τη πρόοδο της περιοχής. 


 Γενικότερα διαπιστώθηκε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι συμφώνησαν ότι οφείλουν να γίνονται συνεχή βήματα σύσφιξης των σχέσεων της κοινωνίας μέσα από δραστηριότητες που στοχεύουν στο κοινό όφελος και προάγουν τον τοπικό πολιτισμό.
Τα αποτελέσματα των συζητήσεων  θα αξιολογηθούν και ακολούθως θα ληφθούν πρωτοβουλίες για νέες δραστηριότητες και συνεργασίες.

Φλώρινα 26-3-2015

Ο Αντιδήμαρχος
Πολιτισμού – Αθλητισμού

Αριστείδης  Αριστείδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου