Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΤΟ 3ο ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

(Άρθρο από το περιοδικό «4 seasons of Florina»
Κάπου στα τέλη Ιουλίου, οι Φλωρινιώτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα τετραήμερο φεστιβάλ μουσικής, με τη συμμετοχή μόνο Φλωρινιωτών μουσικών και τραγουδιστών/στριών, μετά από πρωτοβουλία κάποιων συμπολιτών μας και τη στήριξη αποκλειστικά από ιδιώτες χορηγούς. Το νέο πάρκο γέμισε «μελωδίες» και «ήχους», από ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική, την οποία μοιράστηκαν και αρκετό κόσμο που παρακολούθησε το φεστιβάλ, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια. 

Η κίνηση πολιτών «ΦλωριΝέοι Μουσικοί» διοργάνωσαν το «3ο Μουσικό Φεστιβάλ Φλώρινας», το οποίο έμελλε να είναι και το καλύτερο από πλευράς οργάνωσης, σε σχέση με τα δύο που προηγήθηκαν. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός, ότι για πρώτη φορά έγινε σε ανοιχτό χώρο (Νέο πάρκο), ενώ τα δύο προηγούμενα είχαν πραγματοποιηθεί σε κλειστούς (Πλειάδες, Ι&Ν Χρυσοχοϊδης). Βασικό επίσης χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ ήταν πως χωρίστηκε σε τέσσερις μέρες (μετά από «απαίτηση» αρκετών συμμετεχόντων στα δύο προηγούμενα, που ήταν μονοήμερα), όπου σε κάθε μία από αυτές υπήρχε διαφορετικό είδος τραγουδιού. Αυτό ίσως ήταν και το σημείο που το φετινό φεστιβάλ είχε μεγαλύτερη επιτυχία και περισσότερες συμμετοχές.
Η αρχή έγινε κάπου στις αρχές Ιουνίου, όταν η «επιτροπή πρωτοβουλίας» εξέδωσε δελτίο τύπου για τις δηλώσεις συμμετοχής, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν: «Φίλες και φίλοι συμπολίτες, στα δίσεκτα χρόνια που ζούμε, η τέχνη είναι η δημιουργική φυγή προς τα εμπρός. Η κίνηση πολιτών «ΦλωριΝέοι Μουσικοί» προσκαλεί μουσικούς και τραγουδιστές που ζουν ή κατάγονται από τους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών και που επιθυμούν αφιλοκερδώς να παρουσιάσουν μέρος της καλλιτεχνικής τους δουλειάς, να συμμετάσχουν το 3ο Μουσικό Φεστιβάλ Φλώρινας». Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, καθώς οι συμμετοχές ήταν δεκάδες από ερασιτέχνες καλλιτέχνες. Η Φλώρινα έδειξε πως διαθέτει μουσικούς που έχουν ταλέντο, όρεξη και διάθεση, και ότι μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από συλλογικές προσπάθειες, γύρω από την κοινή τους «αγάπη», το τραγούδι. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και με διαφορετικά μουσικά «γούστα», ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν ένα «γεμάτο» τετραήμερο μουσικό φεστιβάλ. 


Το φεστιβάλ όπως είπαμε, ήταν χωρισμένο σε τέσσερις μέρες και κάθε μία από αυτές αφιερωμένη σε διαφορετικό είδος τραγουδιού. Η πρώτη μέρα που άνοιξε την «αυλαία» του φεστιβάλ (Παρασκευή 22 Ιουλίου) ήταν αφιερωμένη στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι και συμμετείχαν σε αυτή γύρω στους 30 μουσικούς – τραγουδιστές, που εμφανίστηκαν είτε μόνοι τους, είτε μέσα σε συγκρότημα. Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν (με σειρά εμφάνισης) οι: Ιωάννα Καραγιάννη, Εριφύλη Ζήση – Αντώνης Σελεμίδης, Γιώργος Χρυσικός – Δημήτρης Πλιάσας, Mediterrane, Μάκης Αϊβάζογλου, 3 Laloun, Venous, Fifty – Fifty, Περαστικοί και Belly Button Lords, ενώ παρουσιάστρια του Φεστιβάλ ήταν η Μένια Τσούλου. Ήταν μια όμορφη βραδιά, που την παρακολούθησαν εκατοντάδες Φλωρινιώτες και διήρκησε πάνω από τρεις ώρες. 


Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 23/7), που ήταν αφιερωμένη στο «λαϊκό» τραγούδι, επεφύλαξε μια δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς λίγα λεπτά μετά την έναρξη, η βροχή έκανε την παρουσία της, με τον κόσμο να αποχωρεί και η συναυλία να ματαιώνεται λόγω της επικινδυνότητας καταστροφής των μηχανημάτων. Τελικά η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, αποφάσισε να μεταθέσει χρονικά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (τις τρεις μέρες που απέμεναν) και να συνεχιστεί μεσοβδόμαδα. Έτσι και έγινε, την Τρίτη 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε τελικά η λαϊκή βραδιά, με πολλούς φίλους της μουσικής να γεμίζουν  το χώρο του νέου δημοτικού πάρκου, όπου χειροκρότησαν τους Φλωρινιώτες καλλιτέχνες, μουσικούς και τραγουδιστές. Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν οι: Μαρία Αρβανίτου, Γλύκα Τζίμα, Λένα Μακατσέλου, Στέλλα Ακριτίδου, Αριστείδης Παυλίδης, Ιάκωβος Δημητριάδης, Κώστας Ηλιόπουλος, Τραϊανός Σουμπάσης, Χρήστος Μακατσέλος, Βασίλης Λευτεράκης και Νίκος Δελίδης, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Τσορμπάρης (μπουζούκι), Παναγιώτης Ζούλας (μπουζούκι), Χάρης Θεοχαράκος (πλήκτρα), Δημήτρης Αγγελόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Τσαμπάζης (κλαρίνο) και Πέτρος Αναστασιάδης (τύμπανα). Επίσης, εμφανίστηκε χορευτικό τμήμα του «Αριστοτέλη».
Η επόμενη μέρα (3η του φεστιβάλ) ήταν αφιερωμένη στη ροκ μουσική, όπου εμφανίστηκαν κάποια πολύ «ελπιδοφόρα» συγκροτήματα νέων της Φλώρινας, αφήνοντας «υποσχέσεις» για το μέλλον, όπως επίσης και ο Πέτρος Κόζης (OT-musicboy), ο οποίος πέρσι κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό αγγλόφωνο δίσκο.
Η τελευταία (4η) μέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική, ένα είδος που «σφύζει» η Φλώρινα και αυτός ήταν ένας λόγος που έκλεισε το φεστιβάλ με τον πλέον ιδανικότερο τρόπο. Με παραδοσιακούς χορούς και δημοτικά τραγούδια έπεσε η αυλαία και του 3ου Μουσικού Φεστιβάλ Φλώρινας, το οποίο αξίζει συγχαρητηρίων (στους διοργανωτές και σε όλους συνετέλεσαν στην διεξαγωγή του) με την ευχή να γίνει «θεσμός», ως μια καλοκαιρινή «ανάσα» μουσικής στην πόλη μας. 










 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


ΒΡΑΔΙΑ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

















ΒΡΑΔΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ






















ΒΡΑΔΙΑ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗΣ








ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου